Bemutatkozás
· Civil kutató és online elemzõ intézet
· Civil kutatási és online elemzések, emberi méltóság támogató mûhelyek 2013 óta
· Kutatási módszerek
· Támogatók

Politika ma Magyarországon
 
Magyarországon politikai irányok, résztvevők! 

Menük
· Főoldal
· Bemutató oldalak
· Felmérő
· Hírek archívuma
· Keresés
· Letöltések
· Szavazások
· Visszajelzés

EPDI Budapest - Diplomácia civilekkel
Civil diplomácia Magyarországon, Európában

Keresés itt
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

Európai Parlament
Európai Parlament

Politikai mûhely: Stumpf István: Magyarország mérföldkõhöz érkezett
Beküldte civilkutato ( olvasás)
Média
Stumpf István szerint Magyarország húsz évvel a rendszerváltoztatás után mérföldkőhöz érkezett. Átfogó változtatásokra van szükség a társadalom alrendszereiben és az azokat összehangoló kormányzati rendszerben is - közölte az alkotmánybíró, aki a Húsz éve szabadon Közép-Európában című nemzetközi konferencián tartott előadást az alkotmányozási dilemmákról a Magyar Tudományos Akadémián.


Stumpf István kifejtette: a két évtizede kialakított modellben komoly működési zavarokat okozó belső feszültségek halmozódtak fel, a rendszerváltás rendszere nem képes hatékonyan kezelni a szociális problémákat, és nem tudott sikeresen alkalmazkodni a megváltozott nemzetközi erőtérhez.

A jogász-politológus szerint a hatályos magyar alkotmány bár megfelel az európai elvárásoknak - mind a hatalommegosztás rendszere, mint az emberi jogok védelme szempontjából -, az új alaptörvény megalkotása mellett szól, hogy egy alkotmány minőségét annak koherenciája, a benne foglalt érték- és intézményrendszer hatékonysága, továbbá rendkívül erős szimbolikus jelentősége adja.

"Jogilag valóban nincs alkotmányozási szükséghelyzet" - mondta, de hozzátette, az új alkotmány megalkotásának indokai nem tudományosak, hanem politikaiak, és nem is lehetnek mások, mivel az alkotmányozás politikai kérdés.

Kifejtette, hogy az 1989-es alkotmánymódosítás a rendszerváltoztatás korának szemléletét, félelmeit képezte le, és adott azokra egyfajta választ. Eredményes volt abban az értelemben, hogy vértelen átmenetet tudott biztosítani. Azóta viszont teljesen új típusú, az ország NATO- és EU-tagságán kívül globális kihívások jöttek létre, amelyek közül többnek alkotmányos vetületei vannak.

Elmondta, az alkotmányozással kapcsolatos közéleti vitában az az egyik központi kérdés, hogy mi maradjon meg a régi alkotmányból. A jelenlegi alkotmány jelentős része szerinte megőrizhető és megőrzendő. Rámutatott, hogy az új alkotmány nem lesz annyira új, mint az 1989-es alkotmányreform idején kidolgozott alaptörvény, amikor formailag megmaradt, de tartalmában teljesen lecserélődött a szocialista alkotmány.

Felhívta a figyelmet: az 1989-es viták során alig került szóba, hogy az országnak 1949-ig történeti alkotmánya volt, amely fontos közjogi tradíciót, nagy értékeket hordozott. "Ezt az adósságot is nyilvánvalóan valamilyen módon meg kell majd téríteni" - fogalmazott.

Stumpf István arról is szólt, hogy az alkotmány szintjén kell rendezni az államszervezeti kérdéseket, köztük a parlament szerkezetét és a választási rendszert.

Azt mondta, megfontolásra alkalmasnak tartja egy esetleges második kamara létrehozását. Utalt rá, hogy sokan zsigerből elutasítják ezt, mondván, lelassítaná a parlament működését, és korporatív elemeket vinne a demokratikus választási rendszerbe. A második kamara mellett szól viszont szerinte a pártrendszer feletti alkotmányos folytonosság biztosítása, a hosszabb távú nemzetstratégiai érdekek érvényesítése, a közjogi tisztségviselők választásának árnyaltabbá, valamint a sarkalatos törvények elfogadásának megalapozottabbá tétele. A második kamara fontos szerepet kaphatna továbbá az új alkotmány stabilitásának védelmében - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy az elmúlt 20 évben több tízezer oldalnyi anyag született az Alkotmánybíróság predencensjogaként, sok ponton értelmezték az alapvető szabadságjogok kérdését. Ezek a magyar jogi kultúra, a közjog részévé váltak, végig kell gondolni ezek intézményesítésének lehetőségét - mondta.

Stumpf István leszögezte: az új alkotmány előkészítése során minden változtatást alaposan mérlegelni kell, nem lehet nélkülözni a nyilvánosságot, az elmélyült szakmai műhelymunkát és a tudományos vitát.
 
MTI 

 
Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Média


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Média:
Naponta 8-12 órát csüngnek a fiatalok a médián


Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékelje ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Stumpf István: Magyarország mérföldkõhöz érkezett" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
Névnap
Ma 2018. 5. 22, kedd, Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.

Hírek
 · Közlemények
 · Intézményi hírek
 · Felhívások
 · Tanulmányok
 · Rendezvények
 · Média
 · Pályázatok

Választási megfigyelés Európában - OSCE

 

ODIHR Director Ambassador Janez Lenarcic (l) and his adviser Bernhard Knoll (r) speak with election officials at a polling station in Osh, Kyrgyzstan, during parliamentary elections on 10 October 2010. (OSCE/Jens Eschenbaecher)

ODIHR


Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Választás - Nemzeti Választási Iroda

 

Műhelyélet
· Összes kategória
· Értékeink
· Civil akció
· Gazdasági mûhely
· Kommunikáció
· Kulturális mûhely
· Média
· Oktatás
· Polgári sarok
· Politikai mûhely
· Társmagyarsági mûhel

Erdély autonómia - Erdélyi Polgár Info
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.

Független civil platform és online kutató társadalmi intézet! Magyarság és demokrácia a két legfontosabb érték!
© 2010 Közép-Európai Civil Kutató Intézet. Minden jog fenntartva.