Bemutatkozás
· Civil kutató és online elemzõ intézet
· Civil kutatási és online elemzések, emberi méltóság támogató mûhelyek 2013 óta
· Kutatási módszerek
· Támogatók

Politika ma Magyarországon
 
Magyarországon politikai irányok, résztvevők! 

Menük
· Főoldal
· Bemutató oldalak
· Felmérő
· Hírek archívuma
· Keresés
· Letöltések
· Szavazások
· Visszajelzés

EPDI Budapest - Diplomácia civilekkel
Civil diplomácia Magyarországon, Európában

Keresés itt
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

Európai Parlament
Európai Parlament

Önkéntesség Európai Éve 2011
Beküldte civilkutato ( olvasás)
Rendezvények
Az Európai Unió 1983 óta rendezi meg a különféle témákra koncentráló Európai Éveket. A Tanács határozata alapján a 2011-es tematikus évet az önkéntesség témájának szenteli az Unió. Az európai év Magyarország számára is lehetőséget teremt arra, hogy egyrészt összegyűjtse és bemutassa eddigi – nemzetközi szinten is példaértékű – jó gyakorlatait az önkéntesség terén, másrészt minél szélesebb körben, minél több társadalmi réteget megszólítva tudatosítsa az emberekben az önkéntes tevékenységek és az aktív állampolgárság pozitív következményeit.


Az Európai Bizottság kezdeményezésére az Önkéntesség Európai Évében a 27 európai uniós tagállamon egy turné vonul végig. Ennek keretében minden tagállamban önkéntesek, szervezetek, intézmények és vállalatok mutathatják meg az önkéntes programok megvalósítása terén elért eredményeiket. A program kb. hét-tíz napos időtartamban tartózkodik az egyes országokban. Némely városokban egy-egy központi téren felállított rendezvénysátor ad otthont az eseménynek, máshol meglévő, közkedvelt rendezvényhelyszínen kerül megrendezésre. A program célja az egyes országok önkéntes szektora sokszínűségének és az önkénteseket fogadó szervezetek munkájának bemutatása, illetve az önkéntes munkát korábban nem vállaló személyek számára bekapcsolódási lehetőségek biztosítása. Az európai turné első állomása 2010 decemberében Brüsszelben volt, ezt követi a buda­pesti állomás a Millenáris Teátrum épületében január elején.

Az Önkéntes Turné magyarországi állomása

Az Önkéntesség Európai Éve első fele egybeesik a magyar európai uniós elnökség időszakával. E két esemény együttállásának köszönhetően az önkéntesség Magyarországon kiemelt figyelmet kap mind társadalmi, mind kormányzati szinten. Az európai turné keretében 2011. január 8-14. között a budapesti Millenáris szolgáltató és befogadó kulturális központban az Önkéntes Központ Alapítvány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felkérése alapján hétnapos programsorozatot rendez Önkéntes Turné címmel. A program szorosan illeszkedik az Európai Év szintén Budapesten megrendezésre kerülő január 8-i hivatalos nyitó konferenciájához.

Az eseményt január 8-án délelőtt 10 órától Schmitt Pál köztársasági elnök, Viviane Reding az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős uniós biztosa, Stavros Lambrinidis, az Európai Parlament alelnöke és Staffan Nilssen, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke nyitja meg.

A programsorozat tematikus napok révén mutatja be a magyarországi önkéntesség változatosságát. A piactéren az adott nap tematikájának megfelelően mindennap más szervezetek, intézmények és cégek mutatkoznak be. A vitasarokban az adott téma szakértői és közismert médiaszemélyiségek bevonásával beszélgetések valósulnak meg. Az EU-sarokban naprakész információ található az Unióról és annak különböző programjairól. A gyermekekre is gondolva a játszósarok folyamatos bekapcsolódási lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak.

2010. december 5-én, az Önkéntesség Nemzetközi Napján tartott sajtótájékoztatón Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár kiemelte, hogy Magyarország tanácsi elnöksége idején kiemelt szerepet kap az önkéntesség, mivel álláspontja szerint „pusztán gazdasági eszközökkel nem lehet megoldani valamennyi problémát, a polgároknak aktívvá, cselekvőképessé kell válniuk, hogy tegyenek saját, illetve közösségük sorsának jobbra fordulásáért.”

Az Önkéntesség Európai Éve a tervek szerint segít majd csökkenteni az unión belüli önkéntes tevékenység előtt álló akadályokat, erősíti az önkéntes szervezeteket, javítja az önkéntesség minőségét, elismeri és jutalmazza az önkéntes tevékenységeket, valamint növeli a tudatosságot az önkéntesség értékével és fontosságával kapcsolatosan. Ez azért is fontos az Uniónak, mert – ahogy Viviane Reding fogalmazott: „az önkéntesség erősíti európai alapértékeinket – a szolidaritást és a társadalmi kohéziót.”

A januári hét tematikája a következőképpen alakul: január 8. – Gyermek, ifjúság, sport, szabadidő napja; január 9. – Kultúra design, művészet napja; január 10. – Vállalati önkéntesség napja; január 11. – Oktatás napja; január 12. – Szociálisügy, idősügy, egészségügy, fogyatékosügy napja; január 13. – Segélyezés, adományozás, jótékonyság, társadalmi részvétel napja. Az Európai Év 2011 eseményhez kapcsolódóan számos programot szerveznek magyar helyszínekre. A hét nap során fellép a Méáta zenekar, Szalóki Ági, Vázsonyi János és a Helikon, a Váczi Eszter Quartet, a Cabaret Medrano, „A zene mindenkié” Egyesület Parafónia zenekara, a Malacka és a Tahó, valamint a Parno Graszt együttes.
 
eu2011 

 
Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Rendezvények


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Rendezvények:
Húsz Éve Szabadon Közép-Európában - Nemzetközi Konferencia


Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékelje ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"Önkéntesség Európai Éve 2011" | Belépés/Regisztráció | 0 Megjegyzés
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
Névnap
Ma 2018. 5. 22, kedd, Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.

Hírek
 · Közlemények
 · Intézményi hírek
 · Felhívások
 · Tanulmányok
 · Rendezvények
 · Média
 · Pályázatok

Választási megfigyelés Európában - OSCE

 

ODIHR Director Ambassador Janez Lenarcic (l) and his adviser Bernhard Knoll (r) speak with election officials at a polling station in Osh, Kyrgyzstan, during parliamentary elections on 10 October 2010. (OSCE/Jens Eschenbaecher)

ODIHR


Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy a felhasználónk? Regisztrálj, ingyenes!

Választás - Nemzeti Választási Iroda

 

Műhelyélet
· Összes kategória
· Értékeink
· Civil akció
· Gazdasági mûhely
· Kommunikáció
· Kulturális mûhely
· Média
· Oktatás
· Polgári sarok
· Politikai mûhely
· Társmagyarsági mûhel

Erdély autonómia - Erdélyi Polgár Info
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.

Független civil platform és online kutató társadalmi intézet! Magyarság és demokrácia a két legfontosabb érték!
© 2010 Közép-Európai Civil Kutató Intézet. Minden jog fenntartva.